Sarlós Boldogasszony Búcsú

2022. július 3., vasárnap 14:10

A tikkasztó hőség ellenére minden eddigieknél többen érkeztek július 3-án Vértessomlóra a Sarlós Boldogasszony Búcsúra a környékbeli falvakból, Várgesztesről, Környéről, a távolabbi településekről, és külhonból is: megtelt a templomtéren felállított új rendezvénysátor, és a környező fák alatti padok is a hívekkel, zarándokokkal.

A Kápolnánál kora délelőtt Igó István polgármester, Visnyei László plébános, Hartdégen Márton világi elnök, Kis József világi lelkipásztori munkatárs és Batin Péter, az esemény egyik főszervezője fogadta az érkezőket, majd Spányi Antal megyés püspök részvételével indult a szép számú körmenet a falu határában álló, gyönyörű természeti környezetben épült kegyhelyhez, melyhez idén is gyönyörű virágkompozíciókkal ékesített út vezetett.

A templomtéri rendezvénysátorban Pfiszterer Zsuzsanna, Vértessomló díszpolgára német és magyar nyelven ismertette röviden a kegyhely történetét: a galántai és fraknói gróf Esterházy József, a terület birtokosa és a templom kegyura 1733-ban hívott a vidékre német telepeseket. Az első vállalkozó szelleműek 1734. május 1-jén érkeztek, s egy csengő hangját követve az erdőben egy kápolnát találtak. A jelenlegi kegytemplom főbejárata feletti kronogramma tanúsága szerint 1735-ben már fel is újították.

Hozzá jövünk el évszázadok óta, így ma is, köszönetet mondani a kapott, a megélt, és átélt szépért, jóért, egészségünkét. Hazajövünk… Mert jó nekünk itt összegyűlni égi Édesanyánk szentélyében, neki hálát, köszönetet mondani, segítséget kérni. Mária kegyesen meghallgat, Mária oltalmat nyújt, Mária csodákat visz végbe – fogalmazott a díszpolgár, majd Visnyei László plébános fejezte ki köszönetét Spányi Antal megyés püspök számára, hogy idén is elfogadta a Vértessomló Római Katolikus Plébánia meghívását, egyben köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, a településvezetőket, híveket, paptestvéreket, zarándoktestvéreket, gyóntató atyákat.

Fontos, hogy az egyre nagyobb számban ide zarándoklók számára megfelelő körülményeket tudjunk teremteni. És ez a sátor, melynek beszerzése biztonságot jelent a mi számunkra, az ide zarándoklók számára, az első lépés volt. Bízunk benne, hogy további fejlesztések előtt áll ez a kegyhely, hogy egyre többen, egyre megfelelőbb körülmények közé érkezve tudjanak a Jóistenre figyelni, tudjanak a szívükben és lelkükben ünnepelni, és az élet hétköznapjaira is az Istentől kapott örömet lelkükbe gyűjteni. Imádkozzunk most egy szívvel és lélekkel, és kérjük erre a sátorra az Úr az áldását – szentelte meg a mise előtt Spányi Antal megyés püspök „A vértessomlói kegyhely és kapcsolódó ingatlanjai fejlesztéséhez szükséges támogatás” projekt során beszerzett rendezvénysátrat, majd az ünnepi szentmisén hagyományosan a családokért is imádkozott, melyek gyermekáldásra várnak, vagy gyermek születésére készülnek, és megáldotta őket a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárását kérve.

A búcsú keretében ezúttal a templomban 17 hálaszívet helyeztek el, amelyeket a közbenjárásra született gyermekek szülei kérésére készíttetett az egyházmegye, a gyermekek nevével és születési dátumával.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb