Júliustól tb-támogatott lesz az életmentő EpiPen-injekció allergiásoknak

2022. June 20., Monday 09:54

Július 1-jétől felkerült a társadalombiztosítás által támogatott készítmények listájára az EpiPen és az EpiPen Junior adrenalininjekció, amelyekkel a súlyos allergiás rohamok esetén életet lehet menteni – vette észre az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület posztját a Telex.

Az injekcióból 16-20 ezer forintba került egy darab, és kettő kell belőle, így nagyon megterhelő anyagilag az érintetteknek.

Azok kaphatják meg a jövőben ingyen az injekciós tollakat, akiknek korábban már volt anafilaxiás sokkjuk, akiknél fennáll a súlyos allergiás reakció kockázata, azok 70 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az eszközöket.

Az elmúlt hónapokban több eset is felhívta a figyelmet az életveszélyes allergiás rohamokra. Januárban egy 7 éves kisfiú egy szülinapi torta miatt halhatott meg, mert allergiás volt a mogyoróra. Májusban egy újpesti óvodában allergiás rohamot kapott egy 5 éves kisfiú, az óvónő mentette meg az életét azzal, hogy beadta neki az EpiPen-injekciót. Az esetek nyomán több óvodában, iskolában szigorítottak a szabályokon, és több intézményben rendszeresítettek EpiPen-injekciót.

Kevesebb