Nemzetiségi hét az óvodában

2022. május 11., szerda 06:00

Mi a különbség az ő ruhájuk, és a miénk között? Az övék szép! A miénk is szép. De az övék szebb! – a beszélgetés a vértessomlói Tájházban zajlott május 10-én Könyvesné Beutl Anita óvodavezető és egy kisfiú között, miközben korabeli fotótablóval ismerkedtek a gyerekek.

A Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde tavaly teremtette meg a nemzetiségi hét hagyományát, ám az elmúlt évben a pandémia miatt csak az intézmény falai között ismerkedtek a gyerekek a sváb gyökerekkel. Most, a Tájházban tett látogatás során rácsodálkoztak a régi konyhai eszközökre, berendezésekre, a „tisztaszobára”, a gyönyörű népviseletekre, a klumpára, komódra, bölcsőre, rokkára, de az is kiderült, hogy egyébként igen tájékozottak: azonnal felismerték a kereplőt, azt is tudták, hogy a Húsvét közeledését jelzi, egy apróság pedig még azt is, hogy akkor használják, amikor a templomok harangjai Rómába mennek. A „sváb ház, sváb udvar” mottójú program a régi foglalatosságok megismerésére is lehetőséget teremtett, a gyerkőcök – a többi között – élvezettel morzsolták a kukoricát, és játszottak a babzsákkal.

Hétfőn érzékenyítő programon vettek részt, az óvodapedagógusok meséltek nekik a svábokról, a falu kialakulásáról, szerdán a „sváb mesterségek napján” kékfestőznek, csütörtökön érkezik a „sváb konyha napja”, amikor smarnit készítenek, pénteken pedig, a „sváb viselet” napján az óvodapedagógusok és a nagycsoportosok is népviseletet öltenek fel, különböző hangszerekkel ismerkednek meg, majd a napot, s egyben a hetet táncház zárja.

Kevesebb