35 esztendős a dalkör

2022. május 8., vasárnap 20:26

A kecskédi és tarjáni dalos barátaikkal ünnepelték május 7-én a Vértessomlói Német Nemzetiségi Dalkör tagjai a 35. születésnapjukat. A dalosok 1987-ben arra szövetkeztek, hogy a faluban még fellelhető, s az idősebbektől a családi ünnepeken, s hagyományos közösségi munkák alkalmával – mint kukoricafosztás, disznótor, tollfosztás – még hallható német népdalokat megőrizzék, az elmúlt 35 év alatt tehát – ahogy később Könyvesné Beutl Anitától elhangzott – felbecsülhetetlen kincset gyűjtöttek össze és őriztek meg.

A vendégeket és az ünnepelteket Haász Edina és Somlói György köszöntötte, az elnök a vezetőségi tagok hosszú éveken át tartó áldozatos munkájáért is köszönetet mondott Hartdégen Józsefnének, Hroncz Jánosnénak és Krüpl Györgynek. Mint elhangzott, Marika 1998 óta gondoskodik a tagok korhű megjelenéséről, a gyönyörű ruhákról, melyek egy részét ő maga készítette. Krüpl György az egész faluról gondoskodik, beszerez, berendez, ha kell, buszt rendel, és soha nem hagy minket szomjazni – fogalmazott, Hartdégen Józsefné, Elvira számára pedig a kitartásáért, türelméért, a szervezőkészségéért, a dalok elsajátításáért, a dalszövegek fordításáért fejezte ki köszönetét. Bár Elvira az elnöki stafétát már átadta, a művészeti vezetés nehéz feladata a kezében maradt. Ő arra a legbüszkébb, hogy az alapító tagok mellett szép számmal képviselteti magát a dalkörben a fiatalabb generáció. „Olyannyira a szívükön viselik a dalkör sorsát, hogy a vezetés terheit is átvették tőlünk, és nagyon örülök, hogy Gyuri Edinával és Líviával viszi tovább, mert így biztosítottnak látom, hogy nem ez az utolsó jubileum, amit itt ünnepelhetünk Vértessomlón.” – fogalmazott.

„Ahol dalolnak, ott nyugodtan telepedjél le, mert a rossz embereknek nincsenek dalaik.” – a német költő, Johann Gottfried Seume idézetével köszöntött mindenki a német nemzetiségi önkormányzat nevében Könyvesné Beutl Anita, aki nem titkolta: személy szerint is nagyon büszke a dalkörre, mindig szívesen hallgatja őket, a sok szép éneket, és a dalok csodálatos hangzása mindig melegséggel tölti el a szívét.

Igó István polgármester gondolatait Krüpl Etelka alpolgármester tolmácsolta, ő is köszönetét, elismerését fejezve ki a csoport létszámáért, a lelkesedésükért, hogy minden alkalomra megtalálják a megfelelő dalokat, s hogy mindig, minden rendezvényt szeretettel színesítenek az énekeikkel.

A megnyitót, a köszönet ajándékainak átadását követően fakadtak dalra a kecskédi, a tarjáni, és természetesen a vértessomlói dalkör tagjai, majd a 35. születésnap ízletes vendéglátással, és az elmaradhatatlan, vidám hangulatú közös nótázással zárult.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb