Vasárnap választunk

2022. április 2., szombat 09:59

Vasárnap országgyűlési választásra kerül sor Magyarországon. A 2022-es választáson az egyéni képviselői körzetek jelöltjei mellett hat pártlistára adhatják le szavazataikat a magyar állampolgárok. A határon túli magyar választók csak pártlistára, a nemzetiségi szavazók csak egyéni jelöltekre és nemzetiségi listára szavazhatnak.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: Egyéni képviselő körzet képviselőjére. (Egyéni képviselői körzetből 106 van az országban, így 106 képviselői hely sorsa dől el).

Országos párlistára. (Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el).

A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyűlésbe. A nemzetiségi választók pártlistára nem, csak nemzetiségük listájára voksolhatnak. Azok, akik a nemzetiségi listára szeretnének szavazni, március 18-ig kérvényezhették a nemzetiségi névjegyzékbe vételüket.

A 2022-es országgyűlési választással egy időben népszavazásra is sor kerül, négy kérdésben szavazhatnak a magyar állampolgárok.

Komárom-Esztergom megye 3-as számú egyéni választókerületében 81 ezer 813-an szerepelnek a névjegyzékben, ebből 1411-en átjelentkeztek, míg 556-an külképviseleten szeretnének szavazni. Ők, illetve azok, akik közülük voksolnak is, dönthetnek hat jelölt sorsáról, valamint a pártlistákról április harmadikán, 98 szavazókörben.

A szavazólapon a pártok ebben a sorrendben szerepelnek majd: A szavazólapon a pártok ebben a sorrendben szerepelnek majd:

Szavazni április 3-án 6 órától 19 óráig lehet.

Kevesebb