Hatalmas volt a 15. disznó

2017. március 5., vasárnap 18:16

Komoly eredmény, ha egy település közösségi összejövetelén a polgárok negyede részt vesz, márpedig ez történt szombaton, amikor a 600 fős Várgesztes disznótoros vacsoráján közel 150-en tették tiszteletüket.

Tizenötödik alkalommal fogtak össze a hagyományőrzők és segítőik, hogy óvva a nemzetiségi szokásokat, igazi sváb disznótor keretében mutassák be az őseiktől örökölt fogásokat a gyerekeknek és az érdeklődőknek.

Az előkészületek alaposságát mutatja, hogy már csütörtökön megkezdődött az alapanyagok beszerzése, előkészítése, ami pedig az asszonykezek szükségességét illeti, annak mi sem jobb bizonyítéka, mint hogy 528 krumpligombócot gyúrtak és főztek meg péntek délután, majd szombaton egész nap a konyhában sürgölődtek.

Korareggel érkezett az önkormányzat támogatásával vásárolt 185 kilós sertés, és tüstént munkához látott a Schaffer Márton vezette csapat, amelyben most is ott volt a 85 éves Schalkhammer Feri bácsi, aki a kezdetektől aktív részese az eseménynek.

84 kg kolbász, majd ugyanennyi hurka feküdt délre az asztalokon, forrt a több mint 100 liter zamatos orjaleves, rengeteg hússal és burgonyagombóccal gőzölgött a toroskáposzta, miközben a faluház munkatársai rendezték a sportcsarnok asztalait.

Öt órára meg is telt a terem, ahol Rising Károlyné polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a képviselő-testület tagjait, valamint a vértessomlói és környebányai nyugdíjas bányászok képviselőit.

Mint azt Várgesztes első embere beszédében kiemelte: nincsen olyan hónap kicsi falunk életében, amikor a hagyományőrzők ne tevékenykednének önzetlenül, mindannyiunk érdekében. Lelkes csapatuk sorra veszi a vidám és olykor szomorú eseményeket. Arra törekszenek, hogy ezeken leginkább a régi időktől megszokott programok, rítusok, énekek és ételek elevenedjenek fel. Céljuk, hogy a hagyománnyá nemesült dolgokat mindenki megismerje és érezze át az adás örömét.

A nyitógondolatokat aztán a hamisítatlan sváb disznótor finomságai követték, a jó hangulatról pedig a Német Kultúregyesület Dalköre, a Német Nemzetiségi Felnőtt és Gyermek Tánccsoport, valamint a Várgesztesi Vagányok zenekar gondoskodott.

Kevesebb