Leader pályázatból újult meg a Vértessomló Sarlós Boldogasszony Kegytemplom Rieger orgonája

2021. november 25., csütörtök 20:23

A Vértessomló Római Katolikus Plébánia a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-94-1-17 kódszámú, Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség – Természeti, épített és kulturális értékek – „Vércse kincsei” – megőrzése és bemutatása című felhívás keretében 4.46 MFt támogatásból és önerőből újította fel Rieger 1 manuálos, pedálos, 5+1 regiszteres, pneumatikus kúpláda rendszerű orgonáját.

A pályázat a teljes orgona felújítását magába foglalta: a játszóasztal a kopula felújítását, a teljes pneumatika generálozását, a regiszter kapcsolópultjának esztétikai felújítását, valamint a billentyűborítások cseréjét és a manuál billentyűk újra kasmírozását. Az orgonát 99%-ban szétbontották, roncsolás csak a régi ragasztott ólomcsövezések játszóasztaltól való elválasztásánál történt. Az orgonaházon belül a teljes sípművet, a síptőkéket, raszterokat, szélládákat, fújtatókat felújították, valamint cserélték a fúvómotort és a komplett membránállományt, megtörtént a sérült kúpszelepek, szelepfészkek javítása, holtjátékok beállítása, szelepnyitások beszabályozása és a membránokra való rászabályozása.

Eltávolították a papír kasírozást, majd az egész felületet újra kasírozták, és ismét kivágták az összes, mintegy 300 db levegőfuratot. Kitisztították és kifújatták a szélláda belső kantnijait.

Az orgona sípművének javításánál egy speciális sípfelújítási eljárást alkalmaztak, ennek eredményeként a sípmű szinte egy új orgona sípművének a színvonalán működik.

Annak ellenére, hogy rovar és gomba okozta károsodás a hangszeren csak igen kis mértékben volt jelen, az orgonabelső és a szekrénybelső teljes konzerválásáról is gondoskodtak.

A projekt keretében leporellók is készültek: a Vértessomlói hitéletet, kegytemplomot, kápolnát, a környező nevezetességeket és látnivalókat is bemutató leporellók a Vértessomlóra érkező zarándokok, hívek és turisták számára nyújtanak tájékoztatást.

A projekt Vértessomló Község Önkormányzata, Vértessomló Község Német Nemzetiségi Önkormányzata és Vértessomló Közművelődéséért Egyesület együttműködésével valósult meg. A Vértessomló Római Katolikus Plébánia ezúton fejezi ki köszönetét mindazon támogatók, együttműködő szervezetek, önkéntesek, segítők és társadalmi munkát végzők számára, akik segítsége, közreműködése nélkül ez a projekt nem valósulhatott volna meg.

Kevesebb