Közmeghallgatás csekély érdeklődés mellett

2021. október 21., csütörtök 06:04

Minden bizonnyal a pandémiának tudható be, hogy a tucatot sem érte el a vértessomlói önkormányzat október 19-ei közmeghallgatására érkezők száma a Művelődési Házban. Az érdeklődők számára azonban televíziós felvétel is készült, így a későbbiekben megtekinthetik a falu televízió csatornáján.

A korábbi években a költségvetés elfogadását követően, január-februárban tartottunk közmeghallgatást, ám idén ezt nem tette lehetővé a járványhelyzet, azért hirdettük meg ebben az időpontban – kezdte beszámolóját Igó István polgármester, s mint elhangzott, a vírus szinte az élet minden területén felülírta a terveiket, a költségvetésüket, kivételt a beruházások, fejlesztések jelentettek, mert nem szerettek volna hátrányos helyzetbe kerülni. Így a 2020-as év summázásának középpontjában is a falu gyarapodása állt azért is, mert kiemelkedő beruházások valósultak meg.

Júniusra több mint 18 millió forintos ráfordítással, közel 1 milliós önrésszel, pályázati forrás támogatásával készült el az Orvosi Rendelő napelemes energiatermelő és fűtési rendszere, a Művelődési Házban pedig Leader pályázat segítségével cserélték ki a belső ajtókat, újították fel a színpadot. A Magyar Falu Program 5,5 milliós támogatásával a település karbantartásához szükséges eszközöket, kistraktor vásároltak, és a nemzetiségi önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően tardosi vörös márványból készült keresztet állítottak a régi helyére a Vértessomló táblánál.

240 millió forintból készült el Vértessomló és Környe között a két település konzorciumi sikeres pályázatának eredményeként a kerékpárút, a beruházás a „kétház” és a Vértessomló tábla között félúton található csapadékvíztárolót is megerősítették. Majdnem 16 millió forintot fordíthattak belterületi utak aszfaltozására, az összegből a Dózsa György utca a Herengel köz, valamint a Zrínyi utca alsó része és a Temető melletti útszakasz újult meg.

A falu legjelentősebb, jelenleg is folyamatban lévő beruházása az óvoda udvarán épülő bölcsőde, melynek alapkövét tavaly szeptemberben tették le. A 100%-os finanszírozású, 113 millió forintos vissza nem térítendő TOP-os támogatásból megvalósuló bölcsőde több mint 200 négyzetméter alapterületű lesz, és 14 apróságról gondoskodhatnak majd a nevelők.

Kevesebb