Köszöntjük a szépkorúakat

2021. szeptember 30., csütörtök 21:08

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét Az Idősek Világnapjává. Napjainkban kb. 700 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek –önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával.

A statisztikai felmérések értelmében a 60 év felettiek számítanak időskorúnak, na de ki az idős valójában? Vannak olyan fiatalok, akik már 20-30 évesen belefáradtak az életbe, és nincs semmihez sem kedvük, ugyanakkor 80 éves nagypapák indulnak hosszú távú futóversenyeken, dolgoznak a kertekben, ússzák át a Balatont. A kérdésre nincs konkrét válasz, aki öregkorában is beengedi az újdonságokat és élményeket az életébe, az valószínűleg tovább marad fiatalos. Akárhogy is van, az biztos, hogy jó lenne, ha minél több egészséges, és az életét még örömmel élő idős ember lenne – hazánkban is.

Magyarországon az emberek 20 százaléka időskorú (60 év felett), azaz mintegy kétmillióan. Többségük, több mint 60 százalékuk nő, tehát sajnos nagyon sokan kénytelenek pár nélkül élni a mindennapjaikat. Sokan közülük ráadásul teljesen egyedül élnek, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek. Az életkor előrehaladtával az egészségügyi állapotban jelentkező problémák is tovább nehezítik az idősek helyzetét. A nyugdíjas klubok, az idősek otthonai és a többi különböző, idősekkel foglalkozó szervezetek azért igyekezek csökkenteni az időskorúak testi-lelki problémáit.

Köszöntjük a település szépkorú lakóit!

Kevesebb