Borban az igazság

2021. szeptember 26., vasárnap 19:40

Már az augusztusi falunapon megemlítette Igó István polgármester Vértessomló egyik legnépszerűbb rendezvényét, a szüreti felvonulást, reményének adva hangot, hogy a pandémia nem gördít akadályt a megrendezése elé.

A szervezők, segítők örömére nem szigorodtak a korlátozások, és az égiek is kegyeikbe fogadták a rendezvényt: szombaton ragyogó napsütésben indult útjára a szüreti felvonulás Vértessomló utcáin, a szeptember végi szokatlan meleg egy idő után meg is izzasztotta a fellépőket, vendégeket egyaránt, bár lehet, hogy ebben a lerótt menettáv mellett pár pohárka ízletes borocska is szerepet játszott.

Aki teheti, minket kövessen… Meglessük a lányok kivillanó combját, de csak azért, hogy lássuk, a polkát hogy ropják. – így invitált a kisbíró, s a meghívást ezúttal is rengetegen elfogadták. A Dózsa György utcából induló, népviseletbe öltözött kisebb, nagyobb főszereplők menete a hat táncos állomást érintve egyre csak duzzadt, hiszen, aki tehette, követte…

A Vértessomlói Zeneiskola muzsikusai előbb az üdülőfalu lakóit köszöntötték térzenével, majd a Polgármesteri Hivatalnál várakozókat, az állomásokon a Vértessomlói Dalkör énekei, a különböző korosztályú helyi tánccsoportok produkciói, és egyáltalán nem utolsó sorban a Szomorer Jungs zenekar alapozta meg az esti bál hangulatát.

A táncosok fáradhatatlannak tűntek, de a kínálók is rendületlenül töltötték a kancsóikat, hiszen, ahogy a szüreti díszbe öltöztetett traktor felirata is hirdette, borban az igazság.

A szervezők és a műsort adó csoportok mellett ezúttal is kitettek magukért a falubeliek. Nemcsak a megállóhelyeken, több ház előtt is vidám, szüreti összeállítás fogadta a látogatót, volt, ahol szüreti „életkép”: egy fa alá heveredő, „megfáradt” munkás, demizsonnal az ölében.

A táncos megálló- és kínáló helyeken hagyományosan finomabbnál-finomabb falatok, sós és édes sütemények, üdítők, borok várták a vendégeket, hiszen a vértessomlói szüreti mulatságról – nem kérdés – senki sem távozhat korgó gyomorral, netán szomját oltatlanul.

A szervező önkormányzatok ezúton fejezik ki köszönetüket a támogatásokért!
Vértessomló Német Nemzetiségi Önkormányzata a „SZÜRET VÉRTESSOMLÓN” elnevezésű rendezvény megvalósításához 200 ezer forintot nyert el a Miniszterelnökség Nemzetiségi Kulturális kezdeményezések 2021. évi költségvetési támogatásából, valamint a vértessomlói önkormányzat a Magyar Falu Program „Kistelepülési önkormányzati rendezvények megvalósításához” című forrásából részesült támogatásban.

Kormány

Kevesebb