Megyebeli cukrászdákban is az ország tortája

2021. augusztus 19., csütörtök 06:20

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” alkotásával, a finomságok 20-ától megyebeli cukrászdákban is megízlelhetők.

Kellemes, könnyű, nem túl édes, biztos, hogy sikeres lesz! – így jellemezte az ország tortáját a vértessomlói Jezsóné Rieder Krisztina, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének régiós vezetője. Az aranykoszorús mestercukrász augusztus 17-ére készítette el az úgynevezett „prototípusokat”, de miután a kezdetektől csatlakozott a felhíváshoz, és szerepelteti palettáján az ország tortáit, gyakorlottságának köszönhetően mind könnyebben veszi az „akadályokat”. Idén a legnagyobb kihívást az alapanyagok beszerzése jelentette, hiszen olyan különlegességek is szükségesek, mint például a barackmagliszt, vagy pektin, amely a vízben oldható rostanyagok közé sorolható, szénhidrátokkal rokon vegyület.

A Napraforgó-val az ítészek szerint egy igazi négy évszakos torta született, hiszen a nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

A Magyarország Cukormentes Tortája, a Beszterce rózsája elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélkül készült, a főszerep a sárgabaracké, hiszen a kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel a barackmagliszt formájában.

Az ország tortája augusztus 20-ától Kesztölcön az Erika, Komáromban a Jánoska és Molnár, Tatán a Barta, Petre és Vikor, Tatabányán a Stop, Vértessomlón a Krisztina, Vértesszőlősön a Jenei Cukrászdában ízlelhető meg.

A finomságok receptjei a minőség megőrzése érdekében ezúttal is az év végétől lesznek elérhetők a nagyközönség számára, de Jezsóné Rieder Krisztina idén sem tartja valószínűnek, hogy bárki is elkészítené otthon, s nem csupán a felkészültség, technológia, hanem az egyes, igen magas áron beszerezhető különleges alapanyagok okán is.

Kevesebb