A 14. somlói búcsú

2021. július 5., hétfő 07:51

Tavaly a járványveszély miatt elmaradt a somlói búcsú hagyományos eleme, a körmenet, idén azonban teljes programmal várták a szervezők vasárnap a Sarlós Boldogasszonyra emlékező esemény résztvevőit, akik nemcsak a környékről, hanem külhonból is idelátogattak.

A zarándokokat koradélelőtt a kápolnánál Igó István polgármester, Visnyei László plébános, Hartdégen Márton világi elnök, Kis József világi lelkipásztori munkatárs és Batin Péter, az esemény egyik főszervezője fogadta. A vendégek között – többek mellett – ott volt Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Beke László környei és Rising Károlyné várgesztesi településvezető is.

A körmenet Spányi Antal megyéspüspök vezetésével indult a templomtéren felállított nagysátorhoz, ahol hatalmas közösségi sátorban elsőként Pfiszterer Zsuzsanna magyar és német nyelven köszöntötte a megjelenteket.

Az egyházi vezető örömteli bejelentéssel köszöntötte a több mint félezer zarándokot: - a mostani búcsúval nyílik meg teljes egészében az a zarándokút, amit megálmodtunk, a Szent Család zarándokút, ami Bodajktól, Székesfehérváron keresztül egészen idáig, Vértessomlóig tart.

- Imádkozzunk hálatelt szívvel és hittel, hogy mindez létrejöhetett – fogalmazott a főpap, aki hozzátette: amikor Istent keressük, rátekintünk, vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, bánjuk meg bűneinket. Hogy megtisztult lélekkel, méltóan ünnepelhessünk.

Spányi Antal az ünnepi szentmisén hagyományosan a családokért is imádkozott, melyek gyermekáldásra várnak, vagy gyermek születésére készülnek, és megáldotta őket a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárását kérve. A búcsú keretében helyezték el a templomban azt a 7 hálaszívet, amelyeket a közbenjárásra született gyermekek szülei kérésére készíttetett az egyházmegye, a gyermekek nevével és születési dátumával.

Mint azt Hartdégen Márton, a somlói egyházközösség világi elnöke elmondta: soha ennyi helyről még nem érkeztek vendégek a somlói búcsúba, hiszen a környező települések mellett, Mór, Pannonhalma, Kisbér, Ászár Csatka, Péliföldszentkereszt, Budapest és a Dunakanyar több községe is képviseltette magát, de érkeztek zarándoktestvérek a Felvidékről, illetve Erdélyből is.

A vasárnapi program annyiban is rendhagyó volt, hogy a szentmisét követően a megyéspüspök megáldotta a templomtéren lévő játszóteret, valamint a kegytemplom 5 millió forintból teljesen felújított orgonáját.

A vértessomlói kegytemplom régóra híres búcsújáróhely. Magyarországon szinte egyedülálló a templom fekvése, ugyanis a falun kívül, az 1873-as Visitations protokoll alapján épült éppen 1500 lépésnyire a településtől. A mai templom helyén még a vértessomlói németek betelepülése előtt szerzetesek laktak. A romok helyén épült fel többszöri átépítéssel a mai épület, Gróf Esterházy József támogatásával 1735-1738 között, barokk stílusban. Ma védett műemlék. Az oltárkép a bécsi kapucinusok által őrzött Mária kegykép másolata. Ennek a kegyképnek köszönhető, hogy a templom búcsújáró hely lett. A templom búcsúja Sarlós Boldogasszony ünnepén van. Érdekessége még a helynek, hogy Magyarország 29 „erőhelyeinek” egyike található ezen a területen. Az ilyen helyeken magasabb rezgésű és erősebb energiák vannak jelen, mint máshol, ugyanis a Földet átszelő Szent György-vonalak (energiavonalak) egyike található itt, ennek köszönhetően a hely, gyógyító energiával bír – olvasható Hartdégenné Rieder Éva, egykori iskolaigazgató tanulmányában.

Kevesebb