Szombattól hőségriasztás lép életbe

2021. június 17., csütörtök 22:36

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleményben azt írta, hogy a tisztifőorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Az autósok vezessenek óvatosan, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet. Gyermeket, állatokat ne hagyjanak autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek felrobbanhatnak, meggyulladhatnak a nagy melegben.

A vízparton tartózkodók - különösen napozást követően - hűtsék le magukat mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Fontos továbbá odafigyelni a fokozott vízivásra. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztása viszont kerülendő.

11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a napon, illetve védekezzenek megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája péntektől elérhető lesz a katasztrófavédelem weboldalán.

Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom!

Kevesebb