Boldog adventi időszakot kíván Vértessomló

2020. november 29., vasárnap 18:58

Közadakozásból készült 17 évvel ezelőtt az a betlehemes ház, amelyben a Szent család faragott installációját helyezték el. M. Nagy József alkotását azóta sok ezren tekintették meg az adventi időszakban.

Az idei évben a veszélyhelyzet miatt elmaradt a százakat megmozgató avatóesemény advent első vasárnapján, azonban a fa szoborcsoport ismét a helyén áll, és fogadja a látogatókat, akik rengeteg szelfit készítettek ott az elmúlt közel két évtizedben.

A gyülekezési tilalom miatt csak pár meghívott vehetett részt a település elöljárói mellett a népszerű alkotás megnyitóján és megáldásán, amelyen Igó István polgármester mondott rövid beszédet.

A község első embere arra hívta fel a figyelmet, hogy Jézus Krisztus születésének az ünnepe erőt sugároz, és erre az erőre napjainkban rendkívül nagy szükségünk van, hiszen már kilenc hónapja élünk bizonytalanságban, abban a reményben, hogy kellő összefogással az orvostudományt is segítségül hívva sikerül megfékezni egy olyan vírus kártételét, mely hozzátartozóink – barátaink – munkatársaink - szüleink életét, egészségét veszélyezteti és e mellett súlyos gazdasági károkat okoz a földkerekség országaiban!

- Az a bizonyos Adventi ünnepi várakozás, most kiegészül szívünkben, lelkünkben egy más típusú várakozással is, az emberségre leselkedő egészségügyi gondok megoldásának várakozásával. Közeleg a minden évben várva várt Karácsony, melyet meghitt hangulatban – szeretteink körében az ajándékozás örömétől fűtve szoktunk várni. Mindannyian szeretnénk ezt a csodálatos ünnepet – ha már a mi kis közösségünk mai szeretetteljes rendezvényét az itt megszokott módon nem lehetett megtartani – legalább hozzátartozóink körében három és fél hét múlva felhőtlenül, boldogan megélni, abban a reményben, hogy az addig hátralévő időbizakodást hoz mindannyiunknak. Így év végéhez közeledve, egyúttal szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak azoknak az óvodai, iskolai, települési intézményvezetőknek, pedagógusoknak, technikai személyzetnek, akik ebben a nehéz időszakban a fertőzésveszélytől fenyegetve is becsülettel kellő odafigyeléssel gondozzák, tanítják gyermekeinket, unokáinkat és csendben felelősséggel végzik a dolgukat. Továbbá szeretném megköszönni a civil szervezeti vezetőknek az egyesületek tagságának azt az önzetlen segítséget, mellyel a közös védekezést a rászorulók figyelemmel kísérését tették és teszik. Ha nagyobb rendezvényeink el is maradtak, az élet nem állt meg, tennivaló volt közben, és van most is – fogalmazott a polgármester, aki így folytatta: advent jelképe – a fenyőgallyakkal feldíszített adventi koszorú – négy gyertyájával, valamint csodálatos Betlehemünk a Szent családdal a teljes szoborkompozícióval itt vannak a közelünkben-velünk, a szeretet kíséretében. Világos, emberi egyedül választható adventi program, önvizsgálatot tartani – szeretni – szeretet megvallani, mert szeretetben élni nem gyengeség, hanem a legnagyobb erő – mérhetetlen biztonság és pótolhatatlan boldogság. Kedves vértessomlóiak – ugye ismerősek ezek a gondolatok. Ismerősek, hiszen Szent Pál szavai csengenek vissza bennük. Ezekkel a szavakkal és gondolatokkal kívánom kedves mindnyájuknak a kedvező fordulatot a ránk leselkedő veszélyhelyzetben – egyben szeretetteljes adventi időszakot és békés, boldog, meghitt karácsonyi ünnepeket!

Kevesebb