Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

2020. szeptember 15., kedd 13:53

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/ oldalon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról. Hirdetői oldalról ügyfélkapus azonosításhoz kötött a rendszer használata, megakadályozva ezzel az illegális, erdőirtásból származó tűzifát kínáló csalók megjelenését.

Az elmúlt években számos vásárlót vertek át a hirdetésekben alacsony árat ígérő, majd fizetés után, az áru leszállítása nélkül kámforrá váló csalók. Ráadásul a tilosban járók generálta ár és hirdetési verseny a tisztességes erdőgazdálkodók, kereskedők munkáját is jelentősen megnehezítette.

A Tűzifát okosan hirdetési felület (https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu) létrehozásában a Nébih szakembereit kettős cél vezérelte. Egyrészt – az illegális fakereskedelem és fakereskedők elleni küzdelem részeként – a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, földhasználók és faanyag kereskedelmi lánc szereplők támogatása, másrészt a tűzifavásárlók tájékozódásának könnyítése és csalóktól való megóvása.

Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött online piactér ügyfélkapus azonosításhoz kötött. Ennek köszönhetően csak beazonosítható, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből élő csalókat.

A vásárlók a felületen megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb eső kereskedőket, ezáltal is minimalizálva a szállítási költségeket. A rendszer másik fontos, egyedülálló előnye, hogy lehetővé teszi a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifa termékek (például ömlesztett, kalodás, big-bag, sarangolt) árainak összehasonlítását.

A Tűzifát okosan felület hatékonyan segíti a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását. A rendszer a jövőben további funkciókkal (többek között megrendelő modullal) is bővül majd. A tudatos választás támogatása érdekében a szakemberek összegyűjtötték a tűzifavásárláskor leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat is, amely útmutató ezen cikkünkben olvasható: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-tuzifavasarlas-leggyakoribb-kerdesei

Forrás: nebih.hu

Kevesebb