Bölcsőde épül Vértessomlón

2020. szeptember 11., péntek 13:34

A támogatói okirat, a vállalkozói szerződés, a projekt terve, a Vértessomló Közművelődéséért Egyesület gondozásában kiadott „Vértessomló kincsei” kiadvány, a falu jelenlegi tisztségviselőinek névsora, forgalomban lévő pénzérmék, a megyei napilap aznap megjelenő száma, és a koronavírus mementójaként szájmaszk – ezek kerültek a falu épülő bölcsődéjének alapkőletételekor, szeptember 10-én az időkapszulába, melyet mostantól a leendő intézmény leendő terasza alatt rejt a föld.

A 100%-os finanszírozású, 113 millió forintos vissza nem térítendő TOP-os támogatásból megvalósuló bölcsőde a Német Nemzetiségi Óvoda udvarán épül fel több mint 200 négyzetméter alapterületen, és 14 apróságról gondoskodhatnak majd a nevelők, a geodéziai munkálatok már el is kezdődtek – hangzott el az ünnepi eseményen, melyet Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke mellett az intézményvezetők, a kivitelező vállalkozás, a tervezői csapat képviselői, az építésvezető és műszaki ellenőr is megtisztelt jelenlétével.

Ilyen ünnep nem volt az elmúlt évtizedekben Vértessomlón. Bár számos beruházás helyszíne volt a falu, de teljesen új létesítményt legutóbb 1993-ban avathattunk, akkor a Sportcsarnokot. És azért is nagy öröm ez számunkra, mert Vértessomlóra szerencsére máshonnan is örömmel érkeznek lakók, és az itt élők sem vágynak el máshová, itt tervezik a családalapítást – mondta el Igó István polgármester, kiemelve, hogy a bölcsőde elkészültével kicsit az óvoda is fellélegezhet, hiszen jelenleg is maximálisan kihasznált, az 54-55 gyerkőccel 2 csoportban már elérték az engedélyezett 10%-os túllépési határt.

Annak, hogy egy teljesen új létesítmény épül, több üzenete is van: az egyik, hogy igény, a másik pedig, hogy képesség és támogatási lehetőség is van rá. Bölcsőde épül, ami azt jelenti, hogy akik itt születtek, szeretnének itt maradni, és gyermekeket vállalni, itt tervezik a jövőjüket. Ez a közösség ereje és megtartó képessége – utalt vissza a polgármester által elmondottakra Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, majd így folytatta: ha a kormányzat stratégiai célja, hogy támogassák a családokat, a gyermekeket, akkor az önkormányzatokat is támogatni kell, egyben a munkát vállaló szülőknek meg kell adni azt a biztonságot, hogy tudják, a gyermekük jó helyen van. Az országgyűlési képviselőtől az is elhangzott, hogy a falu első terveiben egy minibölcsőde létesítése szerepelt a Magyar Falu Program forrásainak bevonásával, az elérhető támogatás azonban 30-50 millió forint lett volna, ezért a polgármester türelmét kérte. Ekkor ő már rendelkezett információval a hamarosan ismét megnyíló TOP-os lehetőségről, de a településvezetőnek nem árulhatta el. Később ennek is elérkezett az ideje, így végül a mini helyett teljes körű szolgáltatást nyújtó, több gyermekről gondoskodó, komplett bölcsőde épülhet az elnyert 113 milliós támogatásból. A képviselő zárásul zökkenőmentes kivitelezést és mielőbbi átadást kívánt.

Popovics György a megyei TOP-os források kapcsán kiemelte, hogy amikor elindult a program, 26 milliárd forintról volt szó, a mostani célkitűzés, hogy ezt legalább 10 milliárddal meghaladják. Vértessomlóra eddig az intézményi felújítások révén 90 millió forint érkezett, a bölcsődei támogatással együtt az összeg tehát már meghaladja 200 milliót, ami egy ilyen kistelepülés életében igen jelentős összeg. Kormányzati szándék is, hogy a kisebb települések megmaradása, életben maradása érdekében olyan körülményeket teremtsünk, hogy minél élhetőbbek legyenek ezek a falvak. Ehhez pedig az intézményrendszer megléte és kiépítése szükséges – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a bölcsőde megépítésével Vértessomlón adott lesz az intézményrendszer, és a 14 gyermek, 14 család, a hozzájuk tartozó rokonság, mind-mind érzékelni fogja az új intézmény előnyeit.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb