Nyithatnak az óvodák

2020. május 21., csütörtök 06:13

Mivel a járványveszély érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-től, a fővárosban pedig június másodikától visszatérnek a normális működési rendhez – nyilatkozta szerda este a szakállamtitkár.

Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadni kell a gyermekeket, egy intézmény a nyár folyamán legfeljebb 2 hétre állhat le. Erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott.

A digitális tanrend jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, a tanév hossza sem változik. Június 2-től ugyanakkor engedélyezik az iskolákban a tanulók és a pedagógusok oktatási célú találkozását. Kiscsoportos konzultációkat, illetve egyéni felkészítést tarthatnak, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása.

Engedélyezik a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátását is. Június másodikától megváltozik a gyermekfelügyelet rendje: már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyermekek felügyeletét.

Külön feltételek és igazolások nélkül fogadni kell a gyermekeket és a tanulókat. Ezt a gyermekfelügyeleti rendet június 26-ig kell megszervezni és fenntartani.

A felügyeletben résztvevők számára június 2-a és 15-e között elsősorban felzárkóztató, a tanulásokat támogató tevékenységek szervezendőek, június 16. és 26. között már a következő tanévre való felkészítésre kerülhet sor, de intézményi hatáskörben napközis táborok is szervezhetőek az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett.

A nyári táborok kapcsán még zajlanak az egyeztetések, ezekről a jövő héten adnak tájékoztatást. A kormány azt kéri, hogy hagyományos, tömeges részvételre építő ballagások és tanévzárók idén ne legyenek, azonban átgondoltan, kevesebb résztvevővel (akár az egyes osztályokra szűkítve) erre is van lehetőség.

Kevesebb