Elismerés, köszönet a képviselői munkáért

2020. február 9., vasárnap 12:31

Csekély számú közönség előtt tartott beszámolót az elmúlt év fejlesztéseiről, eseményeiről, s szólt az idei tervekről február 7-én este Vértessomló polgármestere, Igó István a Művelődési Házban.

A majdnem kétórás fórum végén meg is köszönte az érdeklődők megtisztelő jelenlétét, s hozzátette: bízik benne, hogy a helyi televízió képernyőjén keresztül többen tájékozódnak majd.

A faluban hagyomány, hogy a költségvetés elfogadása előtt részletesen számot vetnek az elmúlt esztendő eredményeiről, rendezvényeiről, s tájékoztatnak az előttük álló feladatokról. A polgármester bevezetőjében visszatekintett a 2014 és 2019 közötti ciklusra is, amely rendkívül eredményesnek bizonyult, s véleménye szerint a pályázati sikereknek és a falura jellemző takarékos, megfontolt gazdálkodásnak is volt köszönhető, hogy a bizalom visszaköszönt a választók részéről tavaly októberben.

A beruházások tekintetében az elmúlt év is szép eredményeket hozott, hiszen az önkormányzati finanszírozású fejlesztések mellett jelentős mértékű pályázati forrásokból is gazdálkodhattak, a legkiemelkedőbb a Rákóczi és Ady Endre utcák járdáinak rekonstrukciója volt, s bár az építőiparra jellemző drágulás miatt nehezen találtak kivitelezőt, végül sikerrel jártak, és a vállalkozó a legoptimálisabb áron, jó munkát végzett. Szintén pályázati, a szomszédos községgel közösen elnyert forrásból valósult meg a Vértessomlót Környével összekötő, 2,5 kilométeres kerékpárút, s bár a hivatalos átadásra még nem került sor, már most is nagyon sokan használják, s nemcsak kerékpárral – hangzott el.

Az önkormányzat – a többi között – önerőből végzett hidegaszfaltos útjavítást a Szabadság téren és a Zrínyi utcában, a Kultúrközben árkot fedtek és parkolót alakítottak ki, árokbefedést végeztek a Gábor Áron utcában is, és felújították a temető sarkánál található telepített villamos biztosító szekrényt.

A polgármester a még meg nem valósított, de nyertessé nyilvánított pályázatok közül a bölcsőde építését tartalmazót emelte ki, mellyel több, mint 113 millió forintos forráshoz jutottak. A képviselőtestület úgy határozott, hogy a bölcsődét az óvoda udvarán építtetik meg, mivel rengeteg érv szól az egységes intézmény kialakítása mellett. A Művelődési Ház belső nyílászáróinak cseréjére is sikeresen pályáztak, és az orvosi rendelő felújítására is. Ez utóbbi munkálatai hamarosan kezdődnek, a felújítás ideje alatt a rendelő a Teleházban működik majd.

Igó István vetítésében hangulatos fotókkal idézte fel a 2019-es év színvonalas kulturális, nemzetiségi, önkormányzati rendezvényeit, melyekben ezúttal sem szűkölködött a település, és a Berne-hez, Bockhorn-hoz fűződő testvér-települési kapcsolat révén létrejött találkozókat, majd az „egyebek” kérdések között szólt arról is, hogy a kóbor kutyák köztéri jelenlétének megelőzése, megszűntetése érdekében szerződést kötöttek az Oroszlányi Ebrendészeti Teleppel.

A falu idei évre tervezett legnagyobb volumenű tételét a bölcsőde építése jelenti, s igaz, hogy az elnyert 113,3 millió forintos bevétel mellett a kiadási oldalon 130 milliót terveztek, a polgármester hangsúlyozta, hogy szeretnék a költségeket a lehető legközelebb igazítani a pályázati forráshoz. A településen működő tíz alapítványt, társadalmi szervezetet összességében majdnem 3 millió forinttal támogatják, ami kapcsán Igó István kiemelte: a maga területén valamennyi szervezet rendkívül fontos munkát végez, és azzal is tisztában vannak, hogy jóval több támogatásra lenne igény, de a cél továbbra is a takarékos, megfontolt gazdálkodás a falu fejlődése érdekében.

Pfiszterer Zsuzsanna, az első hozzászóló köszönetét fejezte ki a képviselők önzetlen munkájáért, s kiemelte Vértessomló bemutatkozását, fél éves „vendégeskedését” a Tatai Múzeumban, ami kapcsán a civil szervezetekről is elismerősen szólt. „Ne adják alább!” – hangzott a kívánsága a képviselőknek és szervezeteknek címezve, majd Imeli János, a Nyugdíjas Klub vezetője csatlakozott a korábban elhangzottakhoz.

- Úgy érkeztem ide, hogy az egész éves panaszokat, észrevételek, kéréseket „rázúdítom” a képviselőkre, de a beszámoló végére ezek elfogytak, mert vagy megvalósultak tavaly, vagy szerepel az idei tervekben, vagy megkezdődött a probléma megoldása – fogalmazott.

Kevesebb