Figyeljünk tűzifavásárláskor!

2020. január 21., kedd 06:06

A hatósági próbavásárlások, valamint a fogyasztóktól kapott jelzések alapján a Nébih folyamatosan gyűjti és elemzi a tűzifavásárlások kapcsán észlelt jogszerűtlenségeket.

A hivatal EUTR szakemberei összegyűjtötték azokat a hasznos tanácsokat (köztük a vásárláshoz javasolt kérdéseket), amelyekkel a vásárlók elejét vehetik az őket sújtó visszaéléseknek.

A tapasztalatok szerint a tűzifavásárlók elsősorban a helyi újságok hirdetési rovataiból, illetve az internetes fórumokról gyűjtik össze a rendkívül előnyösnek tűnő ajánlatokat. Sajnos országszerte számos olyan visszaélés történik, amikor az eladók az emberek jóhiszeműségére alapozva csalják ki a tüzelőre félretett pénzt, csalódottságot, szomorúságot, bosszúságot és hideget hagyva maguk mögött.

Mivel a hatóság ellenőrei nem lehetnek jelen minden egyes vásárlásnál, fontos, hogy a lakosság eleve körültekintően és felelősségteljesen járjon el a tüzelőanyag megrendelésekor. A Nébih EUTR szakemberei által összeállított cikk csokorba szedi a legfontosabb információkat, többek között, hogy hogyan működik egy tisztességes erdőgazdálkodó vagy kereskedő. Továbbá instrukciókat ad ahhoz is, hogy milyen ellenőrző kérdéseket érdemes – a vásárlást megelőzően – feltenniük a vásárlóknak a kiválasztott kereskedők felé.

A tűzifavásárlást segítő tanácsok a nebih.hu oldalon olvashatók.

Kevesebb