Farsang

2020. január 7., kedd 07:22

Január 6-án, vízkereszt napján hivatalosan is kezdetét vette a farsang és elindul a mulatozás. A farsang kezdete fix, minden évben január 6-ára esik.

Az időszak végét Húshagyó keddnek nevezzük, ez a 40 napos böjt előtti utolsó nap, amikor még szabad a tánc, a vigadalom és fogyasztható hús. A következő napon, hamvazó szerdán kezdődik a húsvétig tartó nagy böjt, az idén az a nap február 26. lesz.

A farsang a mulatozás időszaka, vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek, karneválok jellemzik. Őseink ebben az időszakban nem tudtak mezőgazdasági munkákat végezni, ezért ezt az időszakot pihenésre szánták. Farsangkor a falvakban legények által szervezett bálokat tartottak, melyeknek fontos szerepük volt a párválasztásban.

Ebben az időszakában már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Latin nyelvterületen a 'carneval' szó a farsang megfelelője, jelentése a hús elhagyása. Más magyarázatok szerint azt a díszes szekeret nevezték carrus navalisnak, amelyet egykoron vidám, álarcos menet tolt végig Róma utcáin, innen a karnevál elnevezés.

Kevesebb