Karácsony után

2019. december 27., péntek 07:50

Vége a karácsonyi forgatagnak, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, a bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a hűtőben, kamrában az ünnepi ételekből.

Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Magyarországon mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, jelentős része a háztartásokban. A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során.

A Nébih azt javasolja, hogy nézzünk körbe, mi maradt meg az ünnepi ebédből, a szomszédtól kapott ajándék süteményből vagy a rokonok által hozott egyéb finomságokból. Gondoljuk át, mit tudunk kezdeni velük, melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat.

A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A savanyú, káposztás (töltött káposzta), paradicsomos ételek tovább eltarthatók, azonban a halból készült fogások különösen romlandók.

Részletes tanácsokat itt olvashat: Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után

Nébih

Kevesebb