Elkészült a kamerarendszer

2017. február 3., péntek 12:33

Majdnem napra pontosan egy esztendővel ezelőtt, a 2016-os évi közmeghallgatás központi kérdése volt Vértessomlón a közbiztonság helyzete, miután az idő tájt több betörést is elkövettek a faluban.

Akkor Igó István polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a térfigyelő kamerarendszer kiépítése egyébként is szerepelt a terveikben, a történtek hatására azonban úgy döntöttek, hogy felpörgetik a megvalósítást. A település vezetője pénteken, az idei falufórumon már arról számolt be, hogy elkészült és működik a kamerarendszer.

Vértessomló életében hagyomány, hogy a község első embere a költségvetés elfogadása előtt részletesen ad számot az előző év eredményeiről, fejlesztéseiről, programjairól, a kulturális, hagyományőrző tevékenységről, ünnepeikről, a tárgyesztendő terveiről.

Igó István tájékoztatóját ezúttal is szép számmal követték a Művelődési Házban, s akik nem tudtak részt venni a közmeghallgatáson, azok a helyi televízió felvételét megtekintve tájékozódhatnak. A polgármester a tavalyi esztendő kapcsán elmondta: a pályázati lehetőségekhez meg kellett terveztetniük a középületek energetikai, megújuló forrásokat magában foglaló fűtési korszerűsítéseket, de ezek mellett a lakossági észrevételeket, kezdeményezéseket is felkarolták, így minden negyedévre jutott egy-egy felújítás, beruházás átadása. Az óvodánál – a többi között – elkészült a babaház, a féltető, átépítették a homokozót, lefóliázták a tornaterem nyílászáróit, a munkálatok az önkormányzat finanszírozásában valósultak meg 1,8 millió Ft. értékben.

Az iskolába konyhai eszközöket, akusztikus függönyöket vásároltak, újrabetonozták a Teleház mögötti csapadékelvezető rendszert, és felújították a nyugdíjas székház vizesblokkját.

A települési térfigyelő kamerarendszer kiépítése a tartóoszlopokkal, villanybetáplálással együtt több mint 7 millióba került, a somlóiak a költségekhez 1.687.200 forinttal járultak hozzá, ami azt jelenti, hangsúlyozta a polgármester, hogy lakosonként több mint ezer forintot adakoztak, amiért külön köszönetét fejezte ki. A fejlesztés során egy olyan, 11 megfigyelési pontból álló, 14 kamerával működő átfogó biztonságos rendszer épült meg, mely alkalmas az esetlegesen rossz szándékkal a településre érkezők visszakeresésére, a megfelelő jogosultsággal rendelkező rendőri megbízottakon keresztül.

Vértessomlón tavaly majdnem 2,2 millióból újították fel tavaly a játszóteret, nagyjából ilyen értékben vásároltak a közterületek, parkok karbantartásához nagyteljesítményű fűnyírót, 3,2 milliót fordítottak az orvosi rendelő felújítására, és egymilliót ősszel a Franciaországból felajánlott 170 lóerős, 3 000 literes, jó állapotú tűzoltóautó hazaszállítására, javítására, honosítására, vizsgáztatására. Az ilyen autókat 4-6 millió közötti áron kínálják vételre az interneten, s természetesen ugyanezek a költségek jelentkeznek a megvásárlásukkor – emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy a járművel a tűzoltók régi álma valósult meg, s egyben megnyugvást is jelent a jövőre nézve, hiszen a rendelkezésre álló vízmennyiséggel nagyjából fél órán keresztül biztosított a folyamatos oltás.

A karácsonyi díszvilágítás közel 700 ezer forint értékű felújítása kapcsán a vértessomlói Betlehem irigylésre méltó „közönségsikeréről” is szólt. A Lánchíd Rádió az év végén indított internetes szavazást, keresve az ország legszebb Betlehemét, Karácsonyfáját. A somlói Betlehem fotójával Pfiszterer Zsuzsa pályázott, s a település végül Cegléddel osztozott az első helyen. Jutalomként az év elején egy héten keresztül napi fél órás műsort sugároztak Vértessomlóról, a helyi társadalmi és civil életről, hagyományőrzésről.

A polgármester a nem önkormányzati finanszírozású beruházások közül a labdarúgó pálya melletti lelátót emelte ki, melyet a Községi Sportkör pályázati forrásból valósított meg 5,3 millió forint értékben, az önkormányzat az átmeneti finanszírozáshoz nyújtott segítséget.

Igó István felidézte a községben folyó pezsgő szabadidős, kulturális életet, amely mindig is jellemezte a települést. A programok közül kiemelkedik a nemzetiségi falunap Pünkösdkor, a rendezvényt azonban az eltelt két évben nem fogadták kegyeikbe az égiek. Országos hírre tett szert a nyári búcsú, melyre hagyományosan több száz zarándok érkezik, s nagyszabású program a szüreti felvonulás is, amely kapcsán a polgármester köszönetét fejezte ki azoknak az Ady utcai buszmegálló körül élőknek, akik nagyjából negyedszázadon át díszítették a felvonulásra az utcát, kínálták a bort, az innivalót és sütöttek finomabbnál, finomabb süteményeket. Mellettük mindazok számára köszönetet mondott, akik társadalmi munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak a községi rendezvények színvonalas megszervezéséhez, s lebonyolításához.

Az idei költségvetési elképzelések ismertetéséből kiderült, hogy a vértessomlói alapítványok, civil szervezetek összességében – várhatóan – több mint 2,6 millióra számíthatnak. A legnagyobb, 802 ezres támogatásban a sportkör részesül a tervek szerint, de az önkormányzat természetesen a zeneiskola, a tánccsoport, a tűzoltó egyesület, a nyugdíjas klub, a vöröskereszt helyi szervezete, a dalkör, polgárőrség és a horgász egyesület működését is támogatja változó nagyságrendben. A tervezett fejlesztések között szerepel az elfagyott útszakaszok javítása, kátyúzása, a tetőlécek cseréje az iskolán, a Teleházon és a Posta épületén, térbeton rekonstrukció a nyugdíjas háznál, a játszótérre padok, asztalok beszerzése, illetve a közvilágítási elemek egy részének cseréje.

Kevesebb