Megkezdődött a bányászok ünnepségsorozata

2019. August 30., Friday 07:28

Négynapos, nagyszabású rendezvénysorozat kezdődött csütörtök délután a szabadtéri színpadnál, ahol elsőként a nyugdíjas bányászok ünnepelték a 69. Bányásznapot.

- Ma megemlékezünk és tisztelgünk az oroszlányi, vértessomlói, várgesztesi és Mór-pusztavámi szénbányászok előtt. Azok előtt, akik még közöttünk vannak, s azok előtt, akik már nem lehetnek itt. A bányásznap mindenkori legfontosabb üzenete, hogy köszöntsük mindazokat, akik nehéz körülmények, sok esetben extrém viszonyok között dolgoztak, segítve a magyar nemzet gazdaságát, fejlődését – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Lazók Zoltán polgármester a széncsaták egykori hőseit, aki hozzátette: a bányász összefogás örökérvényű. A bányászmunka, az egymásra utaltság, az egymásra történő odafigyelés szükségessége olyan közösségeket teremtett, amelyek értékhordozóként a mai napig is működnek. Ezért lehetünk büszkék arra, hogy ezekben a napokban a bányásztelepüléseken a bánya nélkül is megünneplik a bányásznapot.

A délután folyamán többek között a Hébé iskola növendékei, keleti tánc és balettprodukció, operettdallamok, végül utcabál szórakoztatta a 69. Bányásznapok nyugdíjas vendégeit.

Kevesebb