Szúnyogirtás

2019. July 2., Tuesday 06:30

Az elmúlt héthez hasonlóan a következő napokban is teljes intenzitással zajlik az országos szúnyoggyérítési program.

Az országos szúnyoginvázió miatt minden eddiginél nagyobb területen, minden eddiginél több településen dolgoznak a szakemberek a helyzet javításán. A múlt héten 120 ezer hektáron gyérítettek, a következő hetekben hasonló intenzitással zajlanak a kezelések az ártalom csökkentéséig. A rovarszakértők folyamatosan mérik, hogy az ország mely területén van a legtöbb szúnyog, ez alapján dől el, hogy hol a legsürgősebb a beavatkozás. Az intenzív védekezési munkák mindaddig zajlanak, amíg sikerül elfogadható szintre csökkenteni a szúnyogártalmat.

Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál.

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_index

Az érintett települések külön-külön értesítést kapnak a munkák időpontjáról. A katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítést az önkormányzatok saját költségvetésük terhére kiegészíthetik.

Eső után a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlik annyi víz, amennyiben már kifejlődnek a szúnyoglárvák. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig szükségünk van rá, akkor fedjük le, és máris nagymértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez. A szúnyogok a sűrű növényzetben bújnak meg nappal, ezért, ha rendszeresen lenyírjuk a füvet otthon, kevesebb szúnyoggal fogunk találkozni a kertben – olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

Kevesebb