Biztonságban a szünidő alatt

2019. június 19., szerda 08:56

A tanév befejezésével a gyerekek nyakába rengeteg szabadidő szakad, amit fontos, hogy hasznosan és biztonságban töltsenek el.

Gondolják végig a lehetőségeket, és tervezzék meg gondosan a nyári programjaikat, hogy a szabadságuk valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak, és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen. A nyári hónapokban sajnos fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy ne váljanak a nyári hónapok áldozatává.

A tanév befejeztével az iskolai fegyelem, illetve a folyamatos felkészülés, valamint a rendszeres beszámoltatás miatt kialakult feszültség alól hirtelen felszabadult fiatalok gyorsan kiengednek, legtöbbször könnyelműen élik meg a nyári szünidő adta szabadságot. A fiatalok sok esetben feltűnő, jól látható helyen hordják az értékeiket, ékszereiket. Megmutatják egymásnak frissen beszerzett elektronikai eszközeiket. Teszik ezt tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt plázákban, közösségi helyeken, nem gondolnak arra, hogy magatartásukkal milyen komoly veszélynek vannak kitéve.

Gyakran megtörténik a szabadidős programok szervezése, valamint a szállásfoglalás során, hogy felelőtlenül használják bankkártyájukat. Internetes foglalás, vagy vásárlás alkalmával könnyedén megadják kártyaszámukat, kódukat, nevüket, elérhetőségüket, vagyoni állapotukra utalnak internetes fórumokon, vagy elektronikus levelezés alkalmával. Ezáltal fokozottan megnő az áldozattá válás esélye.

A rendőrség jó tanácsai:
Ne hívják fel magukra a figyelmet, strandokon, közösségi helyeken, zsúfolt bevásárlóközpontokban a feltűnő viselkedésükkel, értékes tárgyakkal, ékszerekkel! Sportolás közben, a strandon ne hagyják őrizetlenül értékeiket! Ha lehetőség van rá, akkor használjanak csomag-, illetve értékmegőrzőt és annak kulcsát lehetőleg mindig tartsák magunknál!

Az autóval érkezők mindig ellenőrizzék, hogy az autót bezárták és semmilyen nagyobb értéket nem hagytak látható helyen! A csomagokat, pénztárcát mindig zárható táskába tegyék, ha megoldható, felváltva vigyázzanak rá!

Szünidős programokra is csak a szükséges készpénzt vigyék magukkal, a bankkártyát és a PIN kódot ne tartsák egy helyen. Amennyiben bankkártyájukat elveszítették, vagy gyanú van arra, hogy annak adatai nyilvánosságra kerültek, azonnal tiltassák le!

Szórakozóhelyeken, fesztiválokon lehetőleg palackozott, előttünk felbontott italokat fogyasszanak! Ne tegyék le poharukat, ne hagyják őrizetlenül, amíg meg nem itták annak tartalmát. Ne fogadjon el bontott italt idegenektől!

A nyári szezonban sok a fesztivál, szabadtéri rendezvény, ami nagyobb tömeget vonz. Javasoljuk, hogy táskáját lehetőség szerint tartsa maga előtt, értékeit ne tartsa a farzsebében, ne adjon lehetőséget a zsebtolvajoknak!

Az alábbi szabályok betartása életet menthet:

  • Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak.
  • Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg!
  • Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes.
  • A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb.
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.
  • Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!
  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
  • A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.
  • Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható.

KEM-RFK

Kevesebb