Vöröshagyma a kukába

2019. május 21., kedd 06:26

Komárom-Esztergom megyében 2018-ban összesen 49 ezer kg jelöletlen zöldség és gyümölcs terméket vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg.

Idén májusban, egyetlen nap alatt 22 ezer kg vöröshagymát vontak ki a forgalomból az ellenőrzések során a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) szakemberei.

A Kormányhivatal felhívja az érintettek figyelmét, hogy amennyiben a jelölési és nyomonkövetési előírások megsértése folytán az élelmiszer eredete kétséget kizáró módon nem állapítható meg, az a legsúlyosabb szankciókat vonja maga után, mivel ez a jogszabály rendelkezése szerint az emberi életet és egészséget veszélyeztető helyzetnek minősül.

A Kormányhivatalnak nem célja a termékek nagy tömegű megsemmisítése, viszont mindenki érdeke a szabályos, nyomon követhető áruforgalom, a biztonságos és egészséges élelmiszer forgalmazásának elősegítése.

Felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy a friss zöldség, gyümölcs forgalmazásával kapcsolatos szabálytalanságot és minőségi kifogást a NÉBIH zöld számán (06-80/263-244) lehet bejelenteni. Ez elősegíti, hogy a vásárlók ellenőrzött és biztonságosan fogyasztható élelmiszerekkel találkozzanak az üzletekben.

-Kormányhivatal-

Kevesebb