Felgyulladt advent első gyertyája Vértessomlón

2016. november 28., hétfő 19:00

Vértessomlón advent első vasárnapjának ünnepségén a Német Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola, a Nemzetiségi Dalkör és a Vértessomlói Színjátszók készültek az alkalomhoz illő műsorral.

Elsőként Igó István polgármester köszöntötte a község apraját, nagyját, valamint a környékről érkező vendégeket.

- Immár 14-ik alkalommal vagyunk itt, és állhatunk csodálatos Betlehemünk előtt. Advent a várakozás ideje, a kereszténység második legnagyobb ünnepének előestéje. Jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, négy gyertyát helyeznek rá és ezekből minden vasárnap meggyújtanak egyet-egyet. A szokás a 19. századra nyúlik vissza, az első kocsikerék nagyságú adventi koszorún még 24 gyertya állt. Ezek közül minden hétköznap egy fehéret és minden vasárnap egy pirosat lobbantottak lángra. A négy gyertya a világosságot jelképezi, amely Jézus születése révén szétárad a Földön – ezekkel a gondolatokkal kívánt a falu első embere minden vendégnek szeretetteles ünnepet és békés, boldog karácsonyt.

Igó István köszöntője után Bedy Sándor plébános megáldotta betlehemes házat, majd a Vértessomlói Színjátszók műsora következett. Móra Ferenc A csaló című alkotásából adtak elő egy részletet, amiben Pétör öt teljes napig odaadja húgának az ingyen tejet, ahelyett, hogy meginná. „Öt nagy csatát nyert meg Pétör az éhes kis gyomra ellen.” írja Móra Ferenc, hiszen vannak köztünk olyanok, akik nem magukért, hanem másokért csalnak.

Az előadást követően a jelenlévők közösen elénekelték a Mennyből az angyal című dalt, majd forralt bor, puncs és aprósütemény várta őket a közösségi sátorban.

Kevesebb