Sok családnak nem jár a családi pótlék júliustól

2024. május 8., szerda 10:32

Megkezdődtek az érettségik, ezután a fiatalok immár felnőttnek számítanak, legalábbis a családi pótlék megítélése szerint. A hatályos jogszabályok értelmében a családi pótlék, más néven iskoláztatási támogatás a már leérettségizett fiatalok számára nem jár.

A hatályos jogszabályok értelmében a családi pótlék, más néven iskoláztatási támogatás, a gyermek teljes tankötelezettségi időtartamára jár, ami jelenleg a 16. életév betöltésétől kezdődik, és az iskolába járás idejére korlátozódik, legfeljebb a gyermek 20., sajátos nevelési igényű esetekben pedig akár a 23. életévének betöltéséig – írta a Teol.

Amikor a fiatal leérettségizik, már nem jár számára a családi pótlék, sőt még a családi adókedvezményt sem vehetik igénybe a szülők. Az érettségi megszerzését követően ugyanis a családi pótlékot csak addig folyósítják, amíg az adott tanév véget ér, vagyis június végéig.

Bár az egyetemen tanuló fiataloknak nem jár családi pótlék, de az ő számukat mégis figyelembe veszik az eltartottak között. Ez azt jelenti, hogy ha a családban vannak más, még jogosult gyermekellátásra, akkor a szülők kérvényezhetik, hogy az egyetemista diákot is számítsák bele az eltartottak körébe.

Ez kiemelkedően fontos, mert így a család magasabb összeget kaphat. Ezt azonban nem automatikusan jár, hanem az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával és a megfelelő kérvény benyújtásával két hónapra visszamenőlegesen lehet igényelni. Tehát a kérvényt célszerű szeptemberben beadni.

A helyzet más, ha a fiatal nem egyetemen folytatja tanulmányait az érettségi megszerzése után, hanem például szakképzésben vesz részt, ismét közoktatási intézmény nappali tagozatán. Ebben az esetben a szülők jogosultak a családi pótlékra az adott tanév végéig, amikor a gyermek betölti a huszadik életévét.

Ugyanakkor ezt sem automatikusan kapják meg, az érettségi megszerzését követően kell kérvényezniük. Ha a fiatal betölti a 20 éves kort, akkor már nem jár nekik családi pótlék, de ha a szülő kéri, akkor a gyermek továbbra is az eltartottak közé számít, így részesülhetnek a családi pótlékban.

Kevesebb